Medicinsk Cannabis

Medicinsk cannabis bruges i dag som en bred betegnelse, der rummer alt lige fra tørrede cannabisblomster, cannabisolie, kapsler, tabletter, mundhulespray m.m. Fælles er dog, at produkterne indeholder enten dele af cannabisplanten, aktive stoffer fra planten eller syntetiske cannabinoider, og at produkterne bliver brugt til at lindre sygdom.

Medicinsk cannabis



Siden 1. januar 2018 har læger i Danmark haft mulighed for at udskrive en ny type cannabisprodukter under forsøgsordning med medicinsk cannabis. Det betyder, at det er muligt for læger at ordinere produkter, der hverken er godkendt medicin eller magistrelt fremstillet medicin. Produkterne, der er omfattet af forsøgsordningen, betegnes medicinsk cannabis, og de kan have form af tørrede cannabisblomster, cannabisolie, kapsler, tabletter m.m. Forsøgsordningens produkter skal leve op til fastsatte krav om, hvordan planten skal dyrkes, og hvordan produktionen af cannabisproduktet foregår. Forsøgsordningens produkter skal leve op til fastsatte krav om, hvordan planten skal dyrkes, og hvordan produktionen af cannabisproduktet foregår. Det er også krav om, at cannabisproduktet skal være standardiseret. Det vil sige, at producenten skal kunne dokumentere, hvad produktet indeholder, så styrken og mængden er ens fra pakning til pakning

Forsøgsordningens produkter er ikke testet for virkninger og bivirkninger i kontrollerede forsøg på samme måde som godkendt medicin. Lægemiddelstyrelsen har udarbejdet en vejledning til brug for læger ved vurdering af ordination af medicin. På grund af den begrænsede viden om de enkelte produkter omfattet forsøgsordningen, er vejledningen skrevet ud fra den generelle viden, der findes om effekten af THC og CBD.

I løbet af forsøgsperioden vil ordningen blive evalueret for at fastslå, om evt. skal gøres permanent. Siden 1. januar 2018 har læger i Danmark haft mulighed for at udskrive en ny type cannabisprodukter under forsøgsordning med medicinsk cannabis. Det betyder, at det er muligt for læger at ordinere produkter, der hverken er godkendt medicin eller magistrelt fremstillet medicin.

Produkterne, der er omfattet af forsøgsordningen, betegnes medicinsk cannabis, og de kan have form af tørrede cannabisblomster, cannabisolie, kapsler, tabletter m.m. Forsøgsordningens produkter skal leve op til fastsatte krav om, hvordan planten skal dyrkes, og hvordan produktionen af cannabisproduktet foregår. Det er også krav om, at cannabisproduktet skal være standardiseret. Det vil sige, at producenten skal kunne dokumentere, hvad produktet indeholder, så styrken og mængden er ens fra pakning til pakning. Forsøgsordningens produkter er ikke testet for virkninger og bivirkninger i kontrollerede forsøg på samme måde som godkendt medicin. Lægemiddelstyrelsen har udarbejdet en vejledning til brug for læger ved vurdering af ordination af medicin. På grund af den begrænsede viden om de enkelte produkter omfattet forsøgsordningen, er vejledningen skrevet ud fra den generelle viden, der findes om effekten af THC og CBD. I løbet af forsøgsperioden vil ordningen blive evalueret for at fastslå, om evt. skal gøres permanent.

Det er i dag lovligt og muligt at få medicin baseret på cannabis. Men du kan kun få det, hvis din læge har udskrevet en recept på det til dig, og du køber det på apoteket.